Pas uw rijstijl aan bij hevige regen
Klimaatverandering in Nederland zorgt voor steeds hevigere regenbuien. In zo'n hoosbui kan het gevaarlijk zijn om auto te rijden, vooral door aquaplaning en slecht zicht. Zorg daarom voor goede banden en pas uw rijgedrag aan.

Pas uw rijstijl aan bij hevige regenAutorijden in een flinke regenbui is niet zonder gevaar. Als de regen zeer hevig is, kan het zicht teruglopen tot 50 meter. Daardoor reageert u later op het gedrag van de bestuurder voor u. En als er een laagje water tussen uw auto en het wegdek komt, is er sprake van aquaplaning. U verliest dan de grip op de weg en kunt in een slip raken. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) verdubbelt de kans op een ongeluk dan ook tijdens een regenbui.

Banden controleren
Banden die het water op de weg goed wegwerken, kunnen bij hevige regen het verschil maken. Controleer daarom eenmaal per maand de profieldiepte van uw autobanden. Die moet volgens de wet minimaal 1,6 mm te zijn over het hele loopvlak. Handig om te weten: smalle banden hoeven minder water weg te werken en geven dus minder kans op aquaplaning dan brede banden. En winterbanden voorkomen aquaplanning beter dan zomerbanden. Controleer ook regelmatig de bandenspanning. Wat die moet zijn, staat meestal aan de binnenkant van het tankklepje, in het dashboardkastje of in de binnenzijde van de deur.

Rijstijl aanpassen
Door uw rijstijl aan te passen, beperkt u de kans op een ongeluk bij hevige regenval.

Slipcursus
Wilt u zeker zijn dat u aquaplaning de baas kunt? Misschien is een slipcursus iets voor u. Daar leert u hoe u uw hoofd koel houdt en het beste kunt reageren als uw auto in een slip raakt.

Autoverzekering
Kon u een ongeval niet voorkomen en heeft uw auto schade opgelopen? Met alleen een WA-verzekering krijgt u daarvoor geen schadevergoeding. Neem contact op met ons kantoor voor een autoverzekering die schade aan de eigen auto wel vergoedt.(10-10-2017)