Hoe zeker is uw financiele toekomst?
Een autoreparatie, een nieuwe wasmachine of uw 25-jarige bruiloftsfeest. We begrijpen dat je voor dit soort bestedingen een financiële reserve moet hebben. Maar zet u ook geld opzij voor toekomstige zorg- of scholingskosten?

Hoe zeker is uw financiële toekomst?Steeds vaker wordt van u verwacht dat u zelf gaat bijdragen aan kosten voor zorg, een betere positie op de arbeidsmarkt of het opvangen van inkomensachteruitgang. Maar lang niet iedereen zet daar geld voor opzij. Ongeveer een derde van de huishoudens heeft daar überhaupt de financiële ruimte niet voor. Maar ook degenen die wél meer vermogen kunnen opbouwen, doen dat vaak niet. Dat bleek onlangs uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Wat heeft u nodig?
Er wordt wel degelijk gespaard in Nederland, maar dan vooral om de studie van de kinderen te betalen, de hypotheek af te lossen of het pensioen aan te vullen. Toekomstige kosten voor zorg en voor opleidingen, vinden we vaak niet onze verantwoordelijkheid. Slechts 48% van de ondervraagden vindt zichzelf het meest verantwoordelijk voor zijn financiële toekomst. De rest rekent op de overheid, het pensioenfonds en de werkgever. Maar het is helemaal niet zeker dat deze partijen allerlei extra kosten gaan financieren.

Onbewust van toekomstige kosten
Daar komt bij dat er een kloof is tussen wat mensen verwáchten in de toekomst nodig te hebben en wat ze wérkelijk nodig hebben. Ze realiseren zich niet dat de aflossingsvrije hypotheek moet worden afbetaald, dat eerder stoppen met werken kostbaarder wordt als de pensioenleeftijd stijgt, dat veranderingen op de arbeidsmarkt om bijscholing vragen en dat een grotere zorgbehoefte leidt tot hogere persoonlijke uitgaven.

Gezonde buffer
Uit het Nibud-onderzoekt blijkt dat de helft van de Nederlanders zich zorgen maakt over hun financiële toekomst. Toch ondernemen zij geen concrete stappen om meer zekerheid te creëren. Hoe is dat bij u? Wilt u weten wat in uw situatie een gezonde financiële buffer is? Welke extra kosten u in de toekomst werkelijk kunt verwachten? En wat u kunt doen om uw vermogen te laten groeien en inkomsten te beschermen? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij maken graag een financieel plan voor u.(13-03-2018)