Autorijden duur voor jongeren
Veel 18-jarigen dromen ervan: rijlessen nemen, rijbewijs halen en een autootje kopen. Maar dan blijkt dat autorijden toch wel erg duur is, ook omdat de autoverzekering bijna onbetaalbaar is. Hoe kunt u als jongere toch in een (eigen) auto de weg op?

Autorijden duur voor jongerenEen beginnend bestuurder van 18 jaar betaalt al snel 1.800 tot 2.000 euro per jaar aan premie voor een autoverzekering. Dat is wel tot 200% meer dan een bestuurder van 25 jaar die geen schadevrije jaren heeft. Vanwaar dat enorme verschil? Uit statistieken blijkt dat 18-jarigen een grotere kans hebben om een ongeval te veroorzaken dan iemand van 25 jaar of ouder. En een hoger risico gaat gepaard met een hogere verzekeringspremie.

Polis op naam van moeder
Is het dan een idee om de autoverzekering op naam van een van uw ouders te zetten? Hij of zij is immers een ervaren bestuurder en zal dus een lagere verzekeringspremie krijgen. Helaas, die vlieger gaat niet op. De hoogte van de verzekeringspremie hangt namelijk mede af van de vraag wie de regelmatige bestuurder is van de auto. Als u dat bent, moet de verzekeringspolis ook op uw naam staan. Daarmee sjoemelen is geen goed idee. Als de verzekeraar daar achter komt, kan de verzekering stopgezet worden. Het wordt dan moeilijker om u ergens anders te verzekeren.

Wel of niet rijden?
Moet u als jongere het autorijden dan maar vergeten? Nee. Om een betere bestuurder te worden, is het belangrijk om rijervaring op te doen. Dat kan natuurlijk door af en toe de auto van vader of moeder te gebruiken. Maar wie dan na een paar jaar een eigen auto koopt, merkt dat hij toch duur uit is met zijn autoverzekering, omdat er geen schadevrije jaren zijn opgebouwd. Hoe lost u dit probleem het beste op?

  1. Koop een kleine, lichte, tweedehands auto en verzeker deze alleen WA. De premie valt dan een stuk lager uit, maar u moet er wel rekening mee houden dat schade aan de eigen auto niet vergoed wordt. U heeft op die manier ruimschoots de gelegenheid om rijervaring op te doen en – minstens zo belangrijk – om schadevrije jaren op te bouwen. Als u na verloop van tijd een zwaardere auto koopt, is de autoverzekering dankzij de schadevrije jaren veel voordeliger.
  2. Heeft u toch een beperkt cascoverzekering? Als u voor een hoger eigen risico kiest, gaat de premie naar beneden. Maar u betaalt dan wel een groter deel van de schade zelf. Daarvoor moet u wel geld achter de hand hebben. Een hoog eigen risico op de WA-verzekering is niet gebruikelijk. Daar valt dus geen winst te behalen.
  3. Gebruik de schadevrije jaren van uw brommer. Sommige autoverzekeraars zijn bereid rekening te houden met deze schadevrije jaren als ze geregistreerd zijn in het Roy-data systeem.
  4. Ga op zoek naar een voordelige autoverzekering. De ene autoverzekeraar is wat vriendelijker voor jongeren dan de andere. Wilt u weten waar u voordelig uit bent en welke autoverzekering bij u past? Neem dan contact op met ons kantoor voor advies.


(13-03-2018)