Eropuit met uw (goed verzekerde) drone
De populariteit van drones neemt snel toe. Logisch want het is enorm leuk om ermee te vliegen. Uit veiligheidsoverwegingen zijn er een aantal regels waar u zich aan moet houden als u de drone gebruikt. Welke zijn dat? En hoe verzekert u zich eigenlijk?

Eropuit met uw (goed verzekerde) droneDrones zijn de afgelopen jaren een stuk betaalbaarder geworden en er vliegen er dan ook al meer dan 100.000 van rond in Nederland. Helemaal zonder risico is dat niet. Een drone kan botsen met een vliegtuig of neerstorten en dan mensen verwonden of schade veroorzaken. Daarom zijn er regels voor het gebruik van drones.

Regels voor uw dronegebruik
U moet altijd ten minste 3 kilometer uit de buurt van een vliegveld blijven. Ook is vliegen boven mensenmenigten verboden en mag u niet boven bebouwing, spoorlijnen en autowegen vliegen, behalve 30 km zones binnen de bebouwde kom en wegen in 60 km gebieden buiten de bebouwde kom. En u mag niet met uw drone in het donker vliegen.
Verder moet u de drone altijd in het zicht houden en hij mag niet hoger vliegen dan 120 meter. Ziet u een ander luchtvaartuig naderen? Deze heeft voorrang, laat uw drone in dat geval daarom direct landen.

Schade veroorzaakt met uw drone
Ook als u zich netjes aan de regels houdt, kan er iets mis gaan. Uw drone is voorzien van een chip met uw gegevens, zodat u te achterhalen bent bij schade of een ongeval. Veroorzaakt u met de drone schade bij anderen? Dan is dat vaak verzekerd op uw aansprakelijkheidsverzekering. Check of uw verzekering inderdaad die dekking biedt of vraag ons om advies.

Goed verzekerd
Schade aan de drone zelf is met uw aansprakelijkheidsverzekering niet afgedekt, maar met uw inboedelverzekering misschien wel. Als u met de drone op pad gaat, zorg er dan voor dat u een buiten-de-deurdekking heeft. De meeste verzekeraars vergoeden schade alleen op voorwaarde dat de drone niet zwaarder is dan 20 of 25 kilo. Dat geldt zowel voor de aansprakelijkheidsverzekering als voor de inboedelverzekering. Wilt u advies over hoe u uw drone goed verzekert? Neem dan contact op met ons kantoor.(12-06-2018)