De favoriete buit van inbrekers
Nu in het najaar de avonden weer langer worden, is dat een mooie aanleiding om na te denken over het inbraakrisico. Wat is bijvoorbeeld de favoriete buit van inbrekers en hoe voorkomt u dat de spullen in hun handen vallen?

De favoriete buit van inbrekersEen inbreker wil snel binnen zijn, maar ook snel weer buiten staan. Hij zoekt daarom naar spullen die voor het grijpen liggen. Verder wil hij ook na de inbraak niet opvallen. Om die reden is een buit van grote omvang niet ideaal. Veel liever wil een dief iets meenemen in zijn jaszak. Ten slotte zoekt hij een buit die gemakkelijk en tegen een goede prijs te verkopen is.

Geld en sieraden
Met deze wetenschap in gedachte is het eenvoudig om erachter te komen wat de favoriete buit is van inbrekers. Met stip op één staat geld. Geld past in een broek- of jaszak en hoeft niet verkocht te worden, maar kan direct uitgegeven worden. En het is niet meer te achterhalen dat het geld oorspronkelijk aan u toebehoorde. Ook heel gemakkelijk en onopvallend mee te nemen: sieraden. Die kunnen heel wat opbrengen. Nadeel is wel dat je als dief een koper moet weten en dat eigenaren soms foto’s en omschrijvingen van hun sieraden bewaren. De kans op ontdekking wordt dan groter.

Binnen een paar minuten gevonden
Het valt verzekeraars regelmatig op hoe gemakkelijk een dief geld en sieraden in een woning vindt. Dat komt omdat mensen deze kostbaarheden vaak op dezelfde manier opbergen. Geld zit vaak in een ouderwets geldkistje en dat staat weer ergens in de linnenkast. Of er ligt een gevulde envelop in de secretaire. In de buffet- of keukenla vindt de inbreker uw portemonnee. En die sieraden of dat dure horloge? Die liggen vaak gewoon op het nachtkastje. Een geoefende inbreker kent die opbergmechanismen. Hij maakt een standaardwandelingetje door uw huis en heeft binnen een paar minuten zijn buit binnen. Bewaar geen contant geld in huis, sluit uw sieraden weg in een kluisje en leg uw portemonnee op een niet voor de hand liggende plaats.

Vind de smartphone terug
Gemakkelijk te vinden en mee te nemen zijn ten slotte handtassen (met inhoud), ID-bewijzen, autosleutels en gereedschap. Ga eens na waar u die beter kunt opruimen en wegsluiten. Ook houden dieven van kleine elektronica, zoals smartphones, laptops, tablets computers en camera’s. Installeer op deze apparaten een terugvindprogrammaatje waarmee de dief gemakkelijk gelokaliseerd kan worden.

Betere verzekering?
Ga voor uzelf eens na hoe gemakkelijk een inbreker uw waardevolle spulletjes kan vinden en meenemen. En hoe zijn uw waardevolle spullen verzekerd? Voor informatie en advies kunt u contact opnemen met ons kantoor.(09-10-2018)