Het is weer herfst. Let extra goed op in het verkeer
De lange, warme en vooral droge zomer ligt definitief achter ons. We moeten ons instellen op het herfstweer. Helaas gaat dat weer gepaard met een grotere kans op ongevallen. Belangrijk dus om extra goed op te letten in het verkeer. Waar moet u rekening mee houden?
Het is weer herfst. Let extra goed op in het verkeer

Laagstaande zon. In de herfst kunt u zowel ´s ochtends als ´s middags te maken krijgen met een laagstaande zon en die kan het zicht behoorlijk hinderen. Leg daarom een zonnebril binnen handbereik in de auto. Bedenk verder dat andere automobilisten ook last hebben van de zon en dat u voor hen minder zichtbaar bent. Zet daarom uw verlichting aan.

Mist. Mist kan verraderlijk zijn en maakt autorijden een stuk lastiger. Is thuisblijven geen optie, pas dan uw rijstijl aan. Verminder uw snelheid en verdubbel de afstand tot de auto voor u. Haal niet in en rijd rustig zodat u niet plotseling en hard hoeft te remmen. En denk eraan het juiste licht te voeren.

Hevige regenval. Als het hard regent, kan het zicht teruglopen tot 50 meter. Ook is de kans op aquaplaning groter, waardoor u in een slip kunt raken. Rijd daarom in een stevige regenbui niet te hard, houd voldoende afstand en voorkom dat u abrupt moet remmen. U doet er verder goed aan om op het midden van uw weghelft te blijven en zo de grootste plassen te vermijden. De auto voor u heeft al voor een berijdbare weg gezorgd, dus maak daar gebruik van. En haal niet in. Sproei- en spatwater (vooral van vrachtverkeer) verminderen uw zicht. Tip: winterbanden voorkomen aquaplaning beter dan zomerbanden.

Wind. Bij harde wind kunnen afgewaaide takken een gevaar vormen. Vermijd daarom wegen met bomen en parkeer niet onder een boom. En ook al ligt uw auto goed op de weg, dat is niet altijd het geval bij uw medeweggebruikers. Aanhangers en vrachtwagens kunnen gaan slingeren of omwaaien en (brom)fietsers kunnen van de weg geblazen worden. Is er echt sprake van storm? Ga dan de weg niet op.

Duisternis. Veel mensen hebben moeite met rijden in het donker. Het is belangrijk dat u zich goed kunt oriënteren. Gebruik referentiepunten als de auto voor u en markeringen, reflectoren en verkeersborden naast de weg. Laat u niet afleiden, focus u op uw eigen weghelft en rijd rustig. En uiteraard heeft u uw verlichting laten nakijken bij de garage. In de week na de ingang van de wintertijd worden automobilisten vaak overvallen door de snel invallende duisternis. Dat leidt tot een piek in het aantal aanrijdingen. Wees in die week dus extra alert.

Vermoeidheid. Het ingaan van de wintertijd kan ook een verstoord bioritme veroorzaken, waardoor meer mensen dan normaal vermoeid achter het stuur zitten. Ook de verwarming die weer aangaat, kan slaperig maken. Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is de kans op een ongeluk maar liefst vier keer zo groot als een bestuurder moe is. Zorg daarom voor voldoende slaap. En voorkom slaperigheid door niet te roken in de auto en de verwarming niet te hoog te zetten.

Uw verzekeringen Als uw auto tiptop in orde is, is de kans op ongevallen kleiner. Laat daarom uw auto controleren bij de garage en zorg weer voor winterbanden. Ook uw autoverzekering kan wel een check gebruiken. Neem daarvoor contact op met ons kantoor.(13-11-2018)