Hoe verzekert u zich voor pechhulp?
Een lekke band, een lege accu of verkeerde brandstof in de tank. Daar staat u dan! Wel zo fijn als er snel iemand komt om de problemen te verhelpen. Maar betaalt u daarvoor of kiest u liever voor een verzekering?

Hoe verzekert u zich voor pechhulp?U kunt op verschillende manieren zorgen voor pechhulp als u panne krijgt.

  1. Bij de meeste autoverzekeringen kunt u pechhulp verzekeren, voornamelijk bij allriskdekkingen. Soms zit de service standaard in de polis, soms moet u de pechhulp apart meeverzekeren.
  2. Een pechhulpmodule bij de reisverzekering, maar deze biedt doorgaans geen dekking voor pech in Nederland. Vaak zijn alleen de kosten na een ongeval of pech op reis verzekerd, maar de dekking kan ook uitgebreider zijn. Dan krijgt u bijvoorbeeld ook een vergoeding voor vervangend vervoer of noodzakelijk verblijf.
  3. U wordt lid van of u neemt een abonnement op een pechhulpdienst. Deze kunt u bellen zodra u pech heeft door een gebeurtenis waar zij voor in actie komen.
  4. U verzekert zich niet, maar roept hulp on demand in op het moment dat u pech krijgt. Voor die hulp betaalt u apart. U bespaart op de premie of een lidmaatschap, maar bent wel ineens een flink bedrag kwijt als u daadwerkelijk pech krijgt.
  5. Bij nieuwe auto’s geven veel dealers een mobiliteits- of doorrijdgarantie. Maar de gratis pechhulp geldt vaak slechts voor een aantal jaar of tot een aantal gereden kilometers. Of u bent verplicht de auto te laten onderhouden bij de dealer.

Bij welke pech krijgt u hulp?
Bij welke pech kunt u eigenlijk op gratis hulp rekenen? Bij een mechanische of elektronische storing? Bij een lege accu of een lekke band? Als u zonder brandstof staat of de verkeerde brandstof getankt heeft? Bij verlies van sleutels? Als u vast komt te zitten in de sneeuw? Iedere verzekeraar of pechhulpdienst heeft zijn eigen lijstje van pechgevallen waarvoor zij uitrukken.

Beperkingen en kosten
Veel verzekeringen kennen bovendien beperkingen. Dan komt er bijvoorbeeld niemand als u pech krijgt in uw eigen woonplaats. Of u heeft geen recht op vervangend vervoer. Moet u overnachten in een hotel of met een taxi naar huis? Dan wordt dat niet altijd vergoed. Ook geldt er nogal eens een maximaal aantal claims per jaar. Een aandachtspunt is verder of er dekking is voor pech in het buitenland en hoe die dekking eruitziet. Ook kijkt u naar de kosten. Wat u betaalt hangt deels af van de dekking en deels van de leeftijd van de auto. Ook geldt er vaak een maximum vergoeding voor een noodreparatie ter plekke. Komt u daar boven uit, dan betaalt u bij. En ten slotte is het eigen risico natuurlijk van belang.

Vraag advies
Al met al is het nog best ingewikkeld om te bepalen hoe u pechhulp wilt verzekeren. Neem daarom contact op met ons kantoor voor advies.(09-04-2019)