Ondernemer op vakantie (maar soms aan het werk)

De zomer staat voor de deur en u wilt er eens lekker tussenuit voor een welverdiende vakantie. Maar u neemt wel uw zakelijke laptop en smartphone mee om tussendoor nog wat te kunnen werken. Zijn die zakelijke spullen op een privévakantie verzekerd? En hoe zit het met het cyberrisico?

Zakenman zit op het strand achter zijn laptop en is aan het bellen
Nieuws
Datum: 23-05-2024

Als u in uw bedrijf aan het werk bent, weet u waar u op moet letten in verband met het cyberrisico. U bent op uw hoede als u moet klikken op een link in berichten met een mooi aanbod of een waarschuwing. U checkt dan altijd eerst even de url. Ook als e-mails afkomstig lijken van betrouwbare partijen of van vrienden en collega’s. Komt de url niet overeen met die van de afzender dan verwijdert u de e-mail direct.

E-mails over actuele onderwerpen

Maar heeft u die alertheid ook op vakantie? Cybercriminelen zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om u te verleiden. Ze spelen bijvoorbeeld graag in op actuele gebeurtenissen en onderwerpen. Op vakantie bent u misschien gevoelig voor berichten over weersomstandigheden en vertraagde vluchten. Omdat u op reis bent, checkt u uw e-mail even snel, misschien heeft u wat gedronken of bent u vermoeid. U let minder goed op en een vergissing is dan snel gemaakt.

Wifi-hotspot en VPN

Als u uw laptop gebruikt in een hotel of lokaal café, is dat lang niet altijd veilig. Hackers kunnen op zo’n openbare internetverbinding gemakkelijk meekijken en zelfs uw laptop binnendringen. U kunt uw apparatuur voor gebruik onderweg beveiligen door op uw smartphone de Wifi hotspot-optie in te stellen en die te verbinden met uw laptop of tablet. Nog veiliger is een Virtual Private Network (VPN) op uw telefoon. Daarmee zorgt u ervoor dat u anoniem bent op het internet en dat uw internetverkeer versleuteld is. Wilt u optimale veiligheid? Combineer dan de mobiele WiFi-hotspot met VPN.

Regels voor meer veiligheid

Voor een betere beveiliging van werkapparaten buitenshuis kunt u voor uzelf en voor uw medewerkers verschillende regels opstellen. Multifactor-authenticatie voor alle inlogpogingen, bijvoorbeeld. Maar ook: uitloggen van applicaties, apparaten niet onbeheerd achterlaten en ze uitschakelen als ze niet worden gebruikt. Bedenk dat Out-of-Office berichten ook door cybercriminelen gelezen kunnen worden. Die weten dan dat u in het buitenland bent en misschien niet in een beveiligde omgeving werkt.

Zakelijke laptop verzekerd?

Ten slotte: zijn uw zakelijke spullen verzekerd op vakantie? Als die verzekerd zijn op een polis met een wereldwijde buitenshuis dekking wel. U kunt dan uw zakelijke laptop gerust meenemen op vakantie. Is uw laptop of telefoon niet verzekerd en vertrouwt u bij verlies of diefstal op uw particuliere reisverzekering? Helaas. Die biedt alleen een vergoeding voor uw privébagage, niet voor zakelijke spullen. Voor spullen die u meeneemt voor uw werk heeft u een zakelijke reisverzekering nodig. Die kunt u vaak aanvullend op uw gewone reisverzekering afsluiten.

Wilt u goed verzekerd op vakantie of op een zakenreis? En wilt u uw cyberrisico zo veel mogelijk verkleinen? Neem contact op met ons kantoor voor een deskundig verzekeringsadvies.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag